Ústavní stížnost – podklady

Ústavní stížností  napadá obhajoba a odsouzený příslušná ustanovení trestního zákona, resp. zákoníku  …… jako hrubě protiústavní, neboť absolutně a zcela nepřiměřeně a bez jakýchkoliv důkazů o způsobené škodě a nebezpečnosti pro společnost, tedy podstatě trestného činu, upírá občanům ústavou nezpochybnitelná a garantovaná práva, popírá mezinárodní úmluvy a zákony (o sdružování občanů, občanský zákoník, zákon o zdraví lidu). Stejně tak napadá vztažný zákon o návykových látkách, který odporuje evropským zákonům, neboť není dle povinnosti vyplývající ze směrnice 98/34 ES, řádně notifikován.

Proto US žádáme, aby US  příslušná ustanovení trestního zákona zrušil jako hrubě protiústavní a v plném rozsahu odsouzeného osvobodil ve výroku o vině i trestu.

I přes parlamentem v roce 2012 chystanou novelu zákona o návykových látkách a sdělení pravidel pro pěstování konopí s obsahem THC nad 0,3 %, což mělo ministerstvo zdravotnictví učinit již v roce 1998, resp. 1992 a nejpozději pak při novelizaci dle zákona 141/2009 Sb, kdy přešlo povolovací řízení do režimu vydávání povolení na základě sdělení podmínek, které však nebyly u pěstování konopí MZ nikdy zveřejněny, bude hrubě protiústavní charakter trestního zákoníku přetrvávat. 


Připravovaný vládní projekt „Marihuana do lékáren“, kdy bude „vyvoleným firmám“ povoleno pěstovat konopí a toto konopí bude zpracováno jako tzv. marihuana a distribuováno do lékáren, je z odborného hlediska skutečný podvod na neznalých občanech, který poškodí celou společnost, státní rozpočet a veřejné rozpočty obecně, a hlavně nemocné a jejich rodiny. 
I nadále budou vědci, stejně jako řadoví svéprávní a vzdělaní občané a vysoce erudovaní chronicky nemocní občané - pěstitelé kriminalizováni, neboť budou díky svým znalostem a zkušenostem odmítat chodit do lékáren pro tzv. marihuanu, kterou vůbec nežádají a umí se zaopatřit sami a nejčastěji konopí pěstují na mast, popř. na zelenou sušinu na neurodenegerativní onemocnění, zejména senioři v obcích.
Žádná lékárna však nemocným nevydá tolik tzv. marihuany (uvádí se max. 30 gr. měsíc bez udání cenové relace), aby si nemocní směli mast vyrobit nebo dokonce udělat výluhy do koupele (používáno např. na motýlí nemoc).


Jediný, kdo bude mít užitek, budou farmaceutické koncerny a drogová mafie, nikoliv občané.

Odsouzený, jak je uvedeno ve spise, se s vědomím a ve spolupráci s lékaři úspěšně léčí konopím (chronická choroba) a dal do výzkumu léčby konopím veškeré rodinné úspory a specializoval se především na výrobu konopné masti a jako pravděpodobně první na světě publikoval s MUDr. Irinou Huberňákovou kazuistiku neamputace končetin u tzv. diabetické nohy, jak je ve spisu uvedeno.

Není pravdou, jak tvrdí vláda a úředníci, že úmluvy OSN zakazují občanům pěstovat konopí nad 0,3%THC, viz Kalifornie, Indie, Holandsko, Španělsko.

Představa ministerstva vnitra, spravedlnosti a ministerstva zdravotnictví, že občané konopí s obsahem THC nad 0,3 THC dovezou legálně ze zahraničí, ale nejprve převoz musí MZ ČR povolit a občané si musí nejprve u MZ ČR zajistí povolení k zacházení s konopím nad 0,3%THC jako nějaká farmaceutická společnost, přičemž do konce roku 2011 MZ ČR žádnému občanovi a firmě povolení ke zpracování či sázení konopí nevydalo, je zcela mimo rámec normálního chápání stejně jako nad rámec demokratického právního řádu a vztahu občana, parlamentu a povinností úřadů občanům sloužit, nikoliv komplikovat život, či dokonce jej v případě léčivého konopí zničit a znehodnotit.

Jak je ve spisu u soudu prvního a druhého stupně a NS doloženo, odsouzený je erudovaným odborníkem, adiktologem, psychoterapeutem a expertem na léčbu konopím, za jehož odbornost a čest se staví dva rektoři Univerzity Palackého prof. Jana Mačáková a prof. Josef Jařab a další rektor, prof. Lubomír Dvořák svědčil u soudu prvního stupně a doložil, že s odsouzeným na jaře v roce 2009 písemně komunikoval a že znehodnocené konopí z ospělovské výzkumnické farmy bylo určeno na společný výzkumný projekt, což, jak je ve spisu rovněž doloženo, doporučujícím stanoviskem vůči odsouzenému podpořil přední světový vědec Lumír Ondřej Hanuš z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě.
Primátor města Olomouce Martin Novotný zaslal v roce 2010 okresnímu soudu doporučující dopis o vědeckých a veřejně prospěšných aktivitách odsouzeného. V Olomouci, odkud odsouzený pochází, byla publikována první vědecká práce o léčbě konopím (Kabelík a kol.UP, 1954).

Odbornou erudici odsouzeného do spisu rovněž doložily zahraniční a české odborné asociace a také Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, neboť odsouzený byl spoluzakladatel první české terapeutické komunity pro drogově závislé Sananim a dalších inovativních zdravotně sociálních služeb pro nemocné, tvořil standardy kvality zdravotně-sociálních služeb (cena Vladimíra Špidly), je autorem prvních metodik pro učitele a osvětových publikací pro rodiče, nositelem řady českých a zahraničních ocenění.

Za vzdělávání v léčbě konopím prostřednictvím webových stránek odborné společnosti Konopi je lék,os. www.konopijelek.cz byl odsouzený oceněn 4.prosince 2009 premiérem Janem Fischerem, což je rovněž ve spisu uvedeno.

Odsouzený založil již v roce 2008 společně s dalšími odborníky k vědeckovýzkumným a vzdělávacím účelům odbornou společnost Konopí je lék,o.s., kterou MV ČR řádně registrovalo a která měla ve statutu a poslaní jasně napsaný vědecký výzkum léčivých účinků konopí, vzdělávání a osvětu a vytváření standardů dobré praxe, rovněž doloženo ve spisu, ale obžalobou a soudy zcela bagatelizováno. Citace poslání společnosti z registrovaných stanov: "Posláním sdružení je získávání a šíření poznání o účincích a využití konopí, zejména léčby a samoléčby konopím, vytváření a šíření příkladů dobré praxe, popularizace, osvěta a vzdělávání laické a odborné veřejnosti."

Odsouzený od roku 2000 marně žádal ministerstvo zdravotnictví vydat povolení k pěstování konopí s obsahem nad 0,3% THC k vědeckovýzkumným účelům, toto však dodnes povolení nevydalo argumentujíc a odvolávajíc se na zákon o návykových látkách, že je pěstování konopí nad 0,3%THC absolutně zakázáno a že povolení k pěstování konopí český právní řád nezná.

Ministerstvo zdravotnictví i Nejvyšší soud argumentují, že § 5, odst. 5 zákona o návykových látkách hovořící o zacházení konopí k účelům pokusnickým bez povolení se týká výhradně zacházení s konopím s obsahem pod 0,3%THC, aniž by MZ ČR a Nejvyšší soud doložili jasnou a jednoznačnou právní argumentaci, že se jedná právě o konopí s obsahem pod 0,3%THC, když jde o zacházení pro účely pokusnické, tedy vědeckovýzkumné!

Odsouzený v roce 2008 sdružil odborníky k založení odborné společnosti Konopí je lék,o.s. s právní argumentací plynoucí z rozsudku Nejvyššího soudu v roce 2006, který v plném rozsahu osvobodil občana pěstujícího bez povolení konopí s obsahem nad 0,3% THC a v lednu 2008 osvobodil paní Marii Brodskou pěstující a zpracovávají konopí s obsahem THC nad 0,3 % k léčebným účelům – mast na nemocné končetiny.
Jasným důkazem kriminalizace nevinných občanů a hrubým zásahem do jejich práv je fakt, že v roce 2011 Marie Brodská opět prošla celým trestněprávním řízením a OS Náchod ji okamžitě osvobodil.

Odsouzený opakovaně veřejně protestoval proti  systémovému zneužívání státní moci a policie a popírání presumpce neviny u řádných a odpovědných občanů, kteří se mají vyvinit z nemoci u soudu, když nic zlého druhým  nespáchali.

Jako symbolicky odkaz Charty 77 odsouzený inicioval se 77 signatáři – odborníky, vědci, právníky, lékaři, nemocnými, ale též umělci jako Marta Kubišová, Olga Sommerová, David Koller –  iniciativu „Konopí je lék“ a obrátili se 21.března 2008 na poslance a žádali zastavit kriminalizaci nevinných lidí.

Odsouzený podal 21.března 2008 jménem  77 občanů konkrétní návrh na změnu zákona a doložil mnohonásobná poručení ústavy a základních lidských a občanských práv na důstojnost, přiměřenost trestu, ochranu menšiny, svobodu léčby a právo na vědeckým výzkum, která jsou trestním zákonem/zákoníkem absolutně popřena, protože je trestán pouze ten, kdo bez povolení pěstuje konopí s obsahem nad 0,3%THC, ale povolení žádný úřad nevydává a lidé přitom vědí, jak léčivé je konopí a žádnou marihuanu nežádají, zvláště senioři na vesnicích.

Když poslanci na opakované urgence odsouzeného nereagovali a byli v roce 2008 obžalováni další nevinní lide jako např. astmaticky nemocná Libuše Bryndová, která je současně vysoce erudovaný odborník a samostatný vědecký pracovník (zproštěna viny a trestu až v roce 2010 KS Tábor), odsouzený zasadil na výzkumnické farmě léčivých genetik konopí v Ospělově, která je v jeho majetku, 77 rostlin konopí, což předem policii a státnímu zastupitelství písemně nahlásil a žádal o spolupráci, stejně tak jednání nahlásil ministru vnitra, kterého žádal o podání ústavní stížnosti (Ivan Langer je právník a lékař), kopie oznámení a žádostí jsou uvedeny ve spisu.

Stejně tak odsouzený pěstování nahlásil a žádal o spolupráci OČTŘ v roce 2009, 2010 a 2011, ale policie vždy konopí znehodnotila a zabavila.

Odborná společnost Konopí je lék,o.s. podala od roku 2009 mnoho žalob a stížností proti tomuto jednání a podala do roku 2011 celkem 7 stížností policejnímu prezidentovi (na vědomí vládě) na marně žádanou policejní ochranu, což je rovněž doloženo ve spise.

OČTŘ byly zásahem policie v roce 2009, 2010 a 2011 na výzkumnické farmě v Ospělově doložitelně a důkazně způsobeny enormní škody na životech, zdraví, právech, cti a majetcích konkrétních občanů zapojených do mezinárodního výzkumného programu „Konopí je lék“ včetně enormních škod na rodině odsouzeného, OČTŘ včetně soudů a poslanců či vládních činitelů toto odmítají přiznat a řádně šetřit, stejně tak Evropská komise, byť jednání státních orgánů naplňuje trestný čin útok proti lidskosti dle §
401.

Odsouzenému je kladeno za vinu, že bez povolení (MZ ČR), a tedy neoprávněně pěstoval na výzkumnické farmě léčivého konopí v Ospělově na Prostějovsku konopí s obsahem nad 0,3% THC a to zpracovával, což zákon o návykových látkách bez povolení zakazuje, stejně jako to, že zpracované konopí odsouzený zpřístupňoval dalším občanům, dále pak, že pěstoval konopí ve velkém množství. Zároveň obžaloba i soud dokládají jako podpůrný důkaz, že odsouzený neměl v době policejního zásahu 18.srpna 2009 na výzkumnické farmě léčivého konopí v Ospělově žádné léčivé přípravky.

Jak soudu odsouzený sdělil a na titulní straně vládou oceněném webu www.konopijelek.cz bylo měsíc před policejním zásahem 18.srpna 2009 uvedeno - a před zásahem byly ve spisu poznatky o existenci webu www.konopijelek.cz již 13.srpna 2009 z udání anonymního občana  - všechno zpracované léčivo (masti) bylo převezeno do Prahy, kde odborná společnost Konopí je lék,o.s. slavnostně otevřela 28.září 2009 na adrese Bořivojova 90, Praha 3 první konopnou lékárnu za účasti pražského primátora a Policie ČR.

Stejně tak bylo na webu www.konopijelek.cz před zásahem policie 18.srpna 2009 v Ospělově uvedeno, že 10. října 2009 bude zahájeno turné předních světových odborníku lékařky Olgy Ivsin (USA), chemika Lumíra Ondřeje Hanuše (Izrael), terapeuta Ricka Simpsona (Kanada) a dalších a tito přednášeli v Praze například v Lékařském domě a v Olomouci na Univerzitě Palackého.

Národní protidrogová centrála Policie ČR o zahájení první konopné lékárny v Praze na Žižkově na sv. Václava 28.září (2009) se symbolickým názvem „Konopná apatyka královny koloběžky první“ podala písemnou zprávu přímo z místa samého, přičemž zpráva je rovněž ve spisu uvedena, a to ještě před podáním obžaloby v roce 2010!

Dikce obžaloby a rozsudky soudů však spekulují, tvrdíc, že odsouzený pěstoval konopí pouze pro marihuanu a kanabinoid THC k omamným a psychotropním účinkům a konopí tedy mohlo býti toxikomanicky využito, pro což není ve spise jeden jediný důkaz, že by se tak stalo a že by tak odsouzený činil, protože odsouzený pracoval s celou rostlinou včetně listí a využíval  všech (více než 100) léčivých kanabinoidů v rostlině konopí!

Naopak není soudy prvního a druhého stupně vůbec řešena otázka extrémního úbytku váhy policií zabavených rostlin a sušiny konopí  z výzkumnické farmy v Ospělově (cca 300 kilo, obžaloba uvedla 25 kilo!), proti čemuž odsouzený a celá odborná společnost Konopí je lék, o.s. (jménem MUDr. Jany Budařové v roce 2010, v roce 2011 jménem MUDr. Radka Matlacha, oba předsedové odborné společnosti Konopí je lék,o.s.) opakovaně u policie, státních zastupitelství a soudu protestovala a žádala věc řešit a když skutečně policejní šetření v  červnu v roce 2011 Policejní prezidium nařídilo, vedoucí prostějovského státního zastupitelství šetření zastavila jako nedůvodné, což je rovněž doloženo v důkazních materiálech dovolání  Nejvyššímu soudu.

I kdyby odsouzený jednal tak, že jeho kolegové, vysokoškolsky vzdělaní chemici Ing. Pavel Martínek a Ing. Juraj Kořínek (oba členové odborné společnosti Konopí je lék,o.s. a pracovníci Edukativní konopné kliniky) laboratorními úpravami z konopí extrahoval léčivé THC (dronabinol, registrováno SUKL 2009), vzhledem k vysoké odbornosti odsouzeného zejména z oboru cannabisterapie a adiktologie (věda o prevenci, terapii a rehabilitaci návykových nemocí včetně rizik návykových látek) a tomu, že konopí je jedna z nejbezpečnějších léčivek a neexistuje na světě jediný případ úmrtí z hlediska předávkování apod. nebo poškození člověka při odborně vedené terapii, nehrozilo by občanům žádné riziko, neboť tito se na odbornou společnost Konopí je lék,o.s. jako nejčastěji onkologicky nemocní obraceli s doporučujícím stanoviskem svého ošetřujícího lékaře, což je doloženo ve spisu!

U soudu prvního stupně například svědčila onkologicky nemocná Olga Novotná a dokládala lékařskou zprávu s mizejícími nádory po neúspěšné oficiální léčbě chemoterapeutiky a MUDr. Věra Kruková, která s odsouzeným publikovala 100% úspěšnou terapii Parkinsonovy choroby po neúspěšné léčbě řadou oficiálních metod a úspěšné právě z konopí z výzkumnické farmy léčivého konopí v Ospělově.

Obžaloba vůbec nebrala v potaz fakt sdělovaný odsouzeným, že existuje cca 2000 odrůd konopí s mnohdy zcela protichůdnými účinky a reakcemi na lidský organismus, jednotlivé odrůdy konvenují s konkrétními onemocněními, což jsou vysoce odborné informace, které obžaloba a soud vůbec nezohlednily stejně jako objevy endogenního kanabinoidního receptorového systému člověka, který vysvětluje léčivost konopí, respektive fytokanabinoidů v rostlině obsažených.

Pro obžalobu a soud bylo každé konopí pěstované odsouzeným s obsahem nad 0,3%THC tzv. marihuanou a pěstovalo se výhradně kvůli THC s omamným účinkem, který snad mohl ohrozit občany, potažmo nemocné, kteří odbornou společnost vyhledávali, aniž by obžaloba a soud zohlednili fakt, že odsouzený s vypěstovaným konopím kdy jedinkrát zacházel jako s marihuanou a THC a snažil se mezi lidmi prodávat marihuanu nebo šířit toxikomanii a byl dealer drog z černého trhu s mnohdy skutečně vysoce toxickou marihuanou, což právě laboratoř Edukativní konopné kliniky, které byl odsouzený ředitel, analyzovala a nemocným tak pomohla!

Analýzy kanabinoidních látek odsouzeného prováděla zahraniční univerzita v Jeruzalémě (RNDr. Lumír Ondřej Hanuš) a v roce 2010/2011 Kriminalistický ústav Policie ČR (RNDr. Pavel Tomíček). 
Tzv. marihuanou je míněn pouze květ vyšlechtěných samičích rostlin s enormně vysokým stupněm THC až 20%, které odsouzený v Ospělově nepěstoval a z technického a klimatického hlediska ani nemohl!
Toto konopí dokázala pro onkologicky nemocné pěstovat právě Edukativní konopná klinika v programu pěstování pod umělým osvětlením.
Zde se této práci věnovalo několik odborníků pod vedením šlechtitelky z USA Jan Marie Bém a Karla Černého z Prahy, který pro nemocné sepsal jednoduchou publikaci o zásadách dobrého pěstitelství, protože špatně pěstované konopí může nemocným ublížit, zejména nevhodné hnojení a půda.

Zatímco na nádorová onkologická onemocnění je potřeba odrůd s vysoce tlumivým účinkem s vysokým obsahem THC, pro léčbu Parkinsonovy choroby je potřeba odrůd s až pětinásobně nižším množstvím THC v rostlině (cca 3-5%) spíše stimulačního charakteru a vysokým obsahem kanabinoidu CBD. Odrůdy s nízkým obsahem THC a naopak vysokým obsahem CBD výrazně pomáhají například při léčbě epilepsie i boreliozy, což jsou další z doložených úspěchů a rozhodně společensky prospěšného, nikoli nebezpečného jednání odsouzeného. 

Jak je ve spisu doloženo, žaloba a soud použili ke kvalifikaci skutku odsouzeného z roku 2009 ustanovení nového trestního zákoníku, aniž by obžaloba doložila sebenepatrnější společenskou nebezpečnost dle § 3, odst 2. zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon (Čin, jehož stupeň nebezpečnosti pro společnost je nepatrný, není trestným činem, i když jinak vykazuje znaky trestného činu).
Když byl čin kvalifikován dle nového trestního zákoníku platného od ledna 2010, obžaloba i soud odmítly aplikovat ustanovení o přípustném riziku dle nového trestního zákoníku § 31, odst 1. (Trestný čin nespáchá, kdo v souladu s dosaženým stavem poznání a informacemi, které měl v době svého rozhodování o dalším postupu, vykonává v rámci svého zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce společensky prospěšnou činnost, kterou ohrozí nebo poruší zájem chráněný trestním zákonem, nelze-li společensky prospěšného výsledku dosáhnout jinak.)

Proto žádáme o zrušení viny, trestu pro odsouzeného a příslušných ustanovení trestního zákoníku jako hluboce protiústavních.